Molenmuseum

  • Laatste molenaar

    Al voor de oorlog werd de molen regelmatig bezocht door toeristen, hoewel het toen nog geen museum was. De laatste molenaar had een gastenboek waarin de oudste handtekeningen dateren uit 1930. Hij had er groot plezier in om met name buitenlanders rond te leiden en zo gelijk een gesprekje met hen te kunnen voeren. Dit laatste deed hij ook graag met de studenten die in de vijftiger en zestiger jaren in de molen op kamers woonden. Tegenover de goedkope woonruimte stond dat zij elke ochtend het ontbijt gebruikten met de oude molenaar, die ondanks zijn geringe schoolopleiding een tamelijk erudiet man moet zijn geweest.

  • Gemeentelijk museum

    Nadat Willem van Rhijn, de laatste molenaar, in 1964 op 87-jarige leeftijd was overleden, werd De Valk op 2 juni 1966 een gemeentelijk museum. Naast de "collectie van Rhijn" vormde een grote verzameling molenattributen - die de "Vereniging De Hollandsche Molen" kort daarvoor in eigendom had gekregen - de basis voor de museuminrichting.

  • Uitbreiding

    In de loop der jaren is de collectie regelmatig uitgebreid, o.a. met een rosmolen op het buitenterrein en verschillende, meest door schenking verkregen, molenmodellen.
    De meest recente toevoeging is het maalvaardig maken van de molen, die tot voor kort wel zo veel mogelijk draaide maar niet echt kon malen.